Voľba šéfa NKÚ sa odsúva, podľa Smeru sa opozícia stále nedohodla

10.10.2012 Bratislava

Bratislava 10. októbra (TASR) - Voľba predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa na októbrovej schôdzi neuskutoční. Po dnešnom rokovaní poslaneckého grémia to novinárom oznámil predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič s tým, že k voľbe má prísť až na poslednej tohtoročnej schôdzi so začiatkom v novembri.

"Tento bod na októbrovú schôdzu nie je zaradený, lebo vraj neexistuje dohoda opozície na spoločnom kandidátovi, a že októbrová schôdza má už dostatočne veľa tém a nemali by sme ju zaťažovať NKÚ," povedal Viskupič.

Predsedníčka poslaneckého klubu vládneho Smeru-SD Jana Laššáková povedala, že opozícia skutočne dohodu na podpore Vladimíra Klimeša (nominant SaS) nemá. "Potom, čo sa tu robilo pri voľbe Kamila Krnáča, chce mať predseda NR SR istotu, že to bude kandidát celej opozície, ktorého by mohol podporiť aj Smer-SD. Na grémiu boli všetci predsedovia poslaneckých klubov, aj opozičných a nikto sa nevyjadril k tomu, že áno, je to aj náš kandidát," povedala Laššáková. Podľa jej slov však odklad voľby nie je striktný a ak by došlo k dohode opozície počas októbrovej schôdze, môže sa do nej voľba zaradiť.

Šéf poslaneckého klubu SaS Juraj Miškov reagoval, že predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) vraj doteraz nedostal signál o tom, že navrhovaný kandidát Klimeš na post predsedu NKÚ je spoločným kandidátom opozície. "Opieral sa pritom o vyjadrenie poslaneckého klubu OĽaNO, ktorý si chce nášho nominanta najprv pozvať na rokovanie," vysvetlil Miškov s tým, že zo strany OĽaNO tu bol priestor urobiť to skôr.

"Telefonoval som so všetkými predsedami opozičných poslaneckých klubov a každému som dal tú istú ponuku. Doteraz sme však žiadnu žiadosť, či otázku, kedy Klimeš môže prísť, nedostali. Nezachytil som však od nich žiadnu výhradu. Pán Klimeš je pripravený prísť sa predstaviť, ak bude z ich strany záujem," dodal Miškov.

Klimeš je už druhým kandidátom SaS na toto miesto. Exposlanec Kamil Krnáč (SaS) v parlamente dvakrát neuspel. Nezískal hlasy nielen Smeru-SD, ale v prvej voľbe ani niekoľkých poslancov opozície. Opozícia pritom Krnáčovi ako spoločnému kandidátovi podporu deklarovala. Po dvoch neúspešných voľbách sa Krnáč rozhodol viac nekandidovať.
 

Vyberte región